­ BURSA İPEKLİ DOKUMALARI | Kültür Portalı

Bursa İpekli Dokumaları - Bursa

15. ve 17. yüzyıllarda ipek böcekçiliği ile ipek üretiminin yaygınlaşması Bursa’yı ipek kumaşların merkezi durumuna getirmiştir. Geleneksel olarak tezgâhlarda dokunan atkısı ve çözgüsü ipek, altın, gümüş iplikler ile dokunan ipek atlas, kadife gibi kumaşlar Osmanlı Sarayı’nın gözetiminde Sarayın kumaş ihtiyacını karşılamış, İpek ve kumaş tüccarları aracılığı ile Avrupa Saraylarını süslemiştir. Bursa’nın ipek ticaretinin ekonomik hayata yansıması olarak Koza Han ve İpek Han kent mimarisine kazandırmıştır. Koza Han ve İpek Han günümüzde ipek ve pamuklu dokumaların satıldığı mekânlar olarak faaliyet yürütmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 5810    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Haziran 2018 Salı