­ BAL | Kültür Portalı

Bal - Rize

Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen doğal bir besindir. Bal, elde edildiği kaynağa bağlı olarak kendine has tat ve kokuya sahiptir. Antibakteriyel bir özelliğe sahip olduğundan içersinde mikroorganizma yaşayamaz ve çoğalamaz. Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifa kaynağı bir besin maddesi olma özelliğine sahiptir. Rize'de, pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda bal üretimi yapılmaktadır. Özellikle dünyada eşi benzeri bulunmayan kır çiçeği bitki örtüsüne sahip olan İkizdere’nin Anzer ve Ayder yaylalarında üretilen Ballar dünyaca da bilinmektedir.
Görüntülenme Sayısı : 2043    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Mayıs 2017 Salı