­ İZNİK YEŞİL CAMİ | Kültür Portalı

İznik Yeşil Cami - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeşil Cami Mahallesi
Adres Yeşil Cami Mahallesi İznik/Bursa
Yaptıran Çandar Hayrettin Paşa
Yapan Musa Oğlu Hacı
Vakfiye Var
Genel Tanım İznik ilçe merkezinde olan cami. Osmanlı döneminin ilk vezirlerinden Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yapımına başlatılmış, ölümünden sonra oğlu Ali Paşa tamamlattırmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik ilçe merkezinde olan cami. Osmanlı döneminin ilk vezirlerinden Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yapımına başlatılmış, ölümünden sonra oğlu Ali Paşa tamamlattırmıştır. Camide bulunan iki yazıt, bu durumu kanıtlamaktadır. Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 x 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362 - 1389 döneminde Ali bin Halil’in izniyle 1378 - 79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir. Son cemaat yeri revakı eksenindeki kapı lentosu üzerinde bulunan 0.57 x 2.87 metre olan ikinci yazıtta ise, yapımına Vezirlerin Meliki Hayrettin Paşa’nın buyruğu ile başlandığı ve 1391 - 92 tarihinde tamamlandığı ve mimarının Musa oğlu Hacı olduğu kayıtlıdır. Cami, kuzey-güney genel doğrultusunda kare planlı bir asıl ibadet mekanı ile, doğu-batı doğrultusundaki üç bölümlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. 11.00 x 11.00 metre boyutlarında kare planlı asıl ibadet mekanı,dıştan sekizgen kasnağa oturan ve içten üçgen kuşakla geçiş sağlayan bir kubbe ile örtülüdür. Mekanı ikiye ayıran sivri kemerlerden ortada olanı, ötekilerine göre daha geniş ve yüksektir. Yeşil Cami’ye bu adın verilmesinin nedeni olan, görülmeye değer bir güzellikteki minaresi, ana mekanın kuzeybatısında yer alır. Kaidesi ve gövdeye geçişi sağlayan üçgenler mermer kaplamalıdır. Gövdede çini süslemelerinin yanı sıra sırlı tuğla da kullanılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1778    Eklenme Tarihi : 22 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi