­ ZEYNEP ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Zeynep Çeşmesi - Elazığ

Adı Zeynep Çeşmesi
Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Harput Mahallesi'nde bulunan yapı eyvan tipte olup bağımsız çeşme grubunda yer almaktadır. Tek cepheli yapılan çeşme Geç Osmanlı Dönemine tarihlendirilmektedir.
Yapılan Onarımlar Restore edilmiştir
Ayrıntılı Tanımı Esediye (Aslanlı) Camii’nin 20 m kadar batısında yer almaktadır. Dikdörtgen foımlu olan çeşme 410x358 cm ölçülerindedir. Eyvanlı tipte olan yapı kesme taşlarla örülmüştür. Kemer, 234 cm genişliğinde, 208 cm yüksekliğinde, 105 cm derinliğindedir. Çeşmenin ayna taşı yoktur. Bir adet akmayan lülesi bulunmaktadır. Lülenin hemen dibinde yekpare taştan oyulmuş su yalağı bulunmaktadır. Restorasyon öncesi fotoğraflardan, lüleni dibinde bir adet ve çeşmenin bitiminde bir adet olmak üzere iki adet su yalağı olduğu anlaşılmaktadır. Ancak restorasyon çalışmaları sonrası bir tane su yalağının korunduğu görülmüştür. Lülenin üst kısmında yonca kemerli iki adet nişi vardır. Yine restorasyon öncesi düz damlı olduğu bilinen yapının üst örtüsü, restorasyon çalışmaları sonrası kırma çatı şeklinde yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1102    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Ocak 2024 Pazartesi