­ YEŞİLLİ CAMİİ | Kültür Portalı

Yeşilli Camii - Balıkesir

Adı Yeşilli Camii
Mah. Köy - Mevkii -
Adres Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Eski Kuyumcular Mahallesi’ndeki camiyi kimin yaptırdığı bilinmemektedir. Yalnızca cami üzerindeki yazıttan Külahçızade Hacı Mustafa Efendi tarafından 1786’da onarıldığı anlaşılmaktadır. Cami dikdörtgen planlı, ahşap çatılı küçük bir yapıdır. Yeşil renge boyandığından ötürü de Yeşilli Cami ismiyle halk arasında tanınmaktadır. Zeminden biraz yüksekte olan caminin çift kanatlı bir son cemaat yeri vardır. Buradaki bir merdivenden, üst kattaki kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. İbadet yeri oldukça basit olup, mihrabın iki yanında kaideleri duvara gömülü üçer sütun bulunmaktadır. Sütunlar arasındaki yüzeylerin üstünde pencereler ve frizler bulunmaktadır. Dışarıya doğru çıkıntı yapan mihrap oldukça sadedir. Mihrabın içerisinde 19.yüzyılın ikinci yarısında çok sık rastlanan ışın motifleriyle, tepedeki madalyonda da “Allah” yazısı görülmektedir. Oldukça basit olan ahşap minber boyanmış ve özelliğini yitirmiştir. Giriş kapısının üzerinde altı ahşap sütuna dayanan balkon görünümünde kadınlar mahfili bulunmaktadır. Caminin taş minaresine son cemaat yerinden çıkılır. Silindir gövdeli olan minarenin altında mukarnas dizileri dikkati çekmektedir. Cami 2008 yılında onarılarak tekrar hizmete açılmıştır. Kaynak: 2010 yılında Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü' nce hazırlanıp İl Özel İdaresince bastırılan Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Yapılan Onarımlar 1786-2008
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı GEEAYK/ 14.03.1986/2134
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1733    Eklenme Tarihi : 16 Temmuz 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi