­ YEŞİL (SULTANİYE) MEDRESESİ | Kültür Portalı

Yeşil (Sultaniye) Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeşil Mahallesi
Adres Yeşil Mahallesi 1. Yeşil Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Sultan Mehmet
Yapan Hacı İvaz Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Kendi adı ile anılan mahallede, Yeşil Külliyesi içinde yer alan medreseye Sultaniye Medresesi de denilmektedir. 1414-1424 yılları arasında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1573,1617,1632,1645,1678,1684,1743,1762,1775,1818,1972-1975,1995
Ayrıntılı Tanımı Kendi adı ile anılan mahallede, Yeşil Külliyesi içinde yer alan medreseye Sultaniye Medresesi de denilmektedir. 1414-1424 yılları arasında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1923 yılından beri Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. Medrese iki katlı olarak yapılmaya başlanmış, ancak Çelebi Sultan Mehmet’in ölümü üzerine üst kat yapılamadan kalmıştır. Bursa Medreselerinin özelliği olan ana eyvanın esas kütleden dışarıya taşması göz önüne alınmayacak olursa medresenin planı dikdörtgen biçimindedir. Yapıya giriş; kuzeydeki çapraz tonoz örtülü eyvandan sağlanır. İç tarafta dikdörtgen biçimli avlunun, üç tarafını üzerleri kubbe ve tonoz örtülü revak çevirmektedir. Revakların arkasında ise onüç hücre, bir müderris odası, giriş eyvanı ve hela mahalleri sıralanmaktadır. Taş ve tuğla ile örülmüş revak sivri kemerleri, devşirme sütun ve başlıkları üzerine oturmaktadır. Müzede 13. yy.'dan 20.yy. kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait (İznik, Kütahya) çini ve seramik eserler, ahşap, oyma ve kakma eserler, Türk maden sanatından örnekler, tombak ve metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk el işleri ve giysiler teşhir edilmektedir.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3708    Eklenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2014 Salı