­ YENİ HAN | Kültür Portalı

YENİ HAN - Manisa

Adres ÇARŞI MAHALLESİ PARK CADDESİ MANİSA /MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran HACI MEHMET SADIK BEY
Yapım Tarihi 19.YY
Vakfiye
Genel Tanım Dıştan dışa 47 x 38 m. ölçülerinde dikdörtgen planlı, avlulu, iki katlı bir ticaret hanıdır. Hanın batı ve güney cepheleri dükkânlarla çevrelenmiştir. Yapıda mekânların örtü sistemi tonoz, dış örtü ise kırma çatıdır. Yapının ana malzemesi taş ve tuğla olup üzerleri geç dönemde yapılmış sıvalıdır. Mekânların kapı ve pencere düzeni yuvarlaktır.
Yapılan Onarımlar 1978 yılında çatı tamiratı- 2008’de kapsamlı onarım
Ayrıntılı Tanımı Yeni Han'ın girişi beş bölümlüdür ve ana portale geç dönem ilavesi mevcuttur. Yapının batı ve güney cephelerinin önü ampir üsluplu dükkânlarla çevrelenmiştir. Birinci katta depolar ve zemin katın kuzeyinde sonradan ilave ahır yer almaktadır. Birinci kat odaları iç içe iki mekânlıdır. İkinci katta revaklara açılan tek mekânlı odalar yer almaktadır. Sütunlar kısa, sütunlara oturup revakı oluşturan kemerler ise yuvarlak kemerdir. Ahır bölümüne bakan kuzey cephede de pencere araları panolar içine alınmış ve çatıya geçiş silmesi tüm cephe boyunca kalem işi ile spiral motifler işlenmiştir. Güneyde orijinal bir baca ve aynı cephede kesme taş modeli sıva, bu sıva içinde de dama ve yelkenli motifleri işlenmiştir. Hanın güneybatı cephesinin ucunda bir kuş evi görülmektedir. (Kuzey cephedeki çatı geçişindeki Kalemişi spiral süslemeler yer yer korunmuş, büyük bir kısmı yok olmuş veya sıvanmıştır.)
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348