­ YEDİKIZLAR (GÜLGÜN HATUN) TÜRBESİ | Kültür Portalı

YEDİKIZLAR (GÜLGÜN HATUN) TÜRBESİ - Manisa

Yaptıran GÜLGÜN HATUN
Yapım Tarihi 14. YY
Genel Tanım Dikdörtgen bir plan üzerine ve moloz taşlarla inşa edilmiş olan bir türbedir.
Yapılan Onarımlar 2008 yılı genel onarım
Ayrıntılı Tanımı Dış uzunluklarına göre dikdörtgen bir plan üzerine ve moloz taşlarla inşa edilmiş olan türbenin doğu cephesi, yassı tuğlalarla örülmüş sivri kemerli sağır bir niş halindedir. Nişin ortasındaki mermer devşirme söveli kapının üzerine sivri kemerli bir aydınlık penceresi açılmıştır. Alaturka kiremitle kaplı çatının ortasında yine kiremit kaplı bir kubbe görülür. Moloz taşlarla inşa edilmiş türbenin doğu cephesi yassı tuğlalarla örülmüş sivri kemerli sağır bir niş halindedir. Bu nişin orta yerine devşirme mermer söveli bir kapı açılmış, kapının üzerinde de tuğlada sivri kemerli bir tepe penceresi vardır. Kapıdan girilince 1.60 X 6.15 m. ebadında sivri tonoz örtülü ön hacıma gelinir. Ana mekan 6.15 X 6.15 m. boyutlarındaki kubbe ile örtülmüş olan kısımdır. Burada ön sırada üç, arka sırada dört olmak üzere yedi sanduka bulunmaktadır. Buradaki mezarların Saruhanoğulları' nın eşlerine ait olduğu; sandukalardan ön sıranın ortasındakinin Gülgün Hatun' a ait olduğu sanılmaktadır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Uluçay - Gökçen, 1939, 120 / Acun, 1999, 400-404