­ VOYVODA HANI ( TAŞHAN ) | Kültür Portalı

Voyvoda Hanı ( Taşhan ) - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Taşhan
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat İl merkezinde Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Kitabesi bulunmayan hanın kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, 17.yy ilk yarısında inşa edildiği kabul edilmektedir. 1939 depreminde büyük hasar gören yapı, esaslı bir onarım geçirmiştir. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan, dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir handır. Doğu cephenin ortasında yer alan giriş kapısı ve tonoz örtülü giriş mekanından geçilerek dikdörtgen planlı açık avluya ulaşılır. Avlunun güney ve batısında revaklı düzenleme yer alırken, kuzey ve doğu yönlerinde revak sistemine yer verilmemiştir. Revakların gerisinde yer alan dikdörtgen planlı, beşik tonoz örtülü odalar, birer kapı ve pencereyle revaklara açılırlar. Aynı plana sahip kuzey ve doğu yönlerdeki odalar doğrudan avluya açılırlar. Giriş mekanının iki yanında yer alan merdivenlerle çıkılan ikinci katta revaklar avluyu dört yönden çevirmektedir. Tamamı aynalı tonoz örtülü ikinci kat odalarında birer ocak ve duvar nişi yer almaktadır. İkinci kat odalarından doğu ve kuzey yöndeki odalar birer kapıyla revağa, birer pencereyle de dışarıya açılırken, batı ve güney cephelerdeki odaların dışarı açılan pencereleri yoktur. Birer kapı ve pencereyle revağa açılmaktadırlar. Giriş mekanın üzerinde yer alan kareye yakın dikdörtgen planlı ve kubbeyle örtülü mekan, mescit olarak düzenlenmiştir. Mescit, doğu cephede giriş kapısı üzerinde üç sıra kademeli konsollarla dışa çıkıntı yapmaktadır. Hanın doğu ve kuzey cephelerinde bir silmeyle ayrılan iki kat düzenlemesi görülürken, batı ve güney cepheler tamamen sağırdır. Voyvoda Hanı'nın ana inşa malzemesi kesme taş ve tuğladır. Cephelerde alt katta düzgün kesme taş, üst katta ise almaşık teknik duvar sistemi uygulanmıştır. Avlu cephelerinde alt katlarda düzgün kesme taş, revak kemerlerinde tuğla kullanılmıştır. Kurşunla kaplanmış çatıda bacalar tuğla ile örülmüştür (Gabriel,1934; Güran,1978; Gündoğdu V.D,2006).