­ İVAZ PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

İVAZ PAŞA CAMİİ - Manisa

Yapım Tarihi H.889 - M.1484
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Tek Kubbeli bir camidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Son cemaat yeri beş yuvarlak sütun üzerine oturan dört kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin solunda caminin banisinin mezarı yer alır. Caminin harimi büyük bir kubbe ile örtülüdür. Yan sahınlar birer sütun ve ikişer kemerle iki bölmeye ayrılır. Kubbe köşeleri mukarnaslıdır. Caminin malzemesi taş + tuğladır. Pencere alınlıklarında mermer söveler devşirme malzemedir. Tuğla işçiliği önemlidir. (Cami duvarlarında ve son cemaat yeri sütun başlıklarında antik parçalar kullanılmıştır. Harim bölümünün girişi kesme taştan basık kemerli çerçeveye sahiptir. Giriş üstünde beş satır kitabe vardır. Minber ceviz ağacından olup kaliteli bir işçilik gösterir. Caminin güney ve güneybatı yanında, eski 90, yeni 1434 Ada, eski 11, yeni 3,4,9 parsellerde büyükçe bir hazire yer alır. Hazire de İzmir 2 Nolu KTVKK 07.01.2004 tarih ve 12310 sayılı kararları gereği “Tarihi sit alanı” olarak tescil edilmiştir.)
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Uluçay- Gökçen, 1939, 97, 125/ Riefstahl, 1941, 18./ Köklü, 1970, 18/ Acun, 1999, 107-120