­ ÜNYE HAMAMI | Kültür Portalı

Ünye Hamamı - Tokat

Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi XII.yy.(H.560 - M. 1165)
Genel Tanım Hamam
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Niksar ilçe merkezinde Keşfi Meydanında, Keşfi Osman Efendi Cami karşısındadır. Banisi ve inşa tarihi bilinmeyen yapı Yeni Hamam ve Matori Hamamı adlarıyla da tanınmaktadır. Danişmend Gazi Vakfiyesinden hareketle ilk kuruluşu 12.yy.a tarihlenmektedir. 1975 yılında sahibi tarafından yapılan onarımda soyunmalık bölümü yıkılmış, halvetler ve soğukluğa betonarme ayaklar dikilerek hamamın üzerine, yapıyı tamamen kapatan bir otel inşa edilmiştir. Mimarisi büyük oranda değişmiş olan hamam, iki eyvanlı iki halvetli plan tipinde inşa edilmiştir. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan yapı kuzeyden itibaren soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve su deposundan oluşmaktadır. Sıcaklık bölümünde merkezde yer alan kubbeli mekana kuzey ve güney yönlerden birer eyvan açılmaktadır. Eyvanlar tonoz örtülüdür. Dairevi planlı halvet hücreleri ise kubbeyle örtülmüştür. Hamamın içi ve dışı sıvayla kaplı olduğu için malzeme-teknik tam anlaşılamamaktadır. Kalan izlerden belirlenebildiği kadarıyla moloz taş malzemeyle inşa edilmiştir. Sıcaklık ve soğukluğun bütün mekanlarında zemin mermer döşenmiş, kurnalar yenilenmiştir (Çal,1989; Akar-Güneş,2002; Gündoğdu V.D,2006).
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam