­ ULU CAMİ | Kültür Portalı

Ulu Cami - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Yaptıran Fahreddin Karaarslan
Vakfiye Var
Genel Tanım Kalenin kuzeyinde dikdörtgen planlı caminin eğri minaresi vardır. Minarenin şerefeden üst kısmı restore edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü-1965
Ayrıntılı Tanımı Ulu Cami, Harput’un doğu ucunda bulunan Cami Kebir Mahallesi’nde yer almaktadır. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Caminin inşa tarihi hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Genel olarak Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan (1148-1174) döneminde, M. 1156-1157 tarihinde inşa edildiği kabul görülmektedir. Harput Ulu Cami, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı, mihrap önü kubbeli, enine çok destekli ve iç avlulu plan tipolojisine sahiptir. Harim bölümü, son cemaat yeri, açık avlu, avluyu çevreleyen revaklar ve minareden oluşmaktadır. Camiye batı, doğu ve güney cephede olmak üzere üç kapı ile girilebilmektedir. Bu girişlerden sadece batıda olanı cümle kapısı olarak kullanılmaktadır. Doğu ve batı cephesinde yer alan kapılar revaklara; güney cephenin güneydoğu köşesinde bulunan kapı ise doğrudan harim bölümüne açılmaktadır. Harim dikdörtgen planlı, doğu-batı uzantılı mihraba paralel iki sahından oluşmaktadır. Birbirinden kütlesel payelerle ayrılan sahınların güney duvarında yarım yuvarlak bir mihrap nişi bulunmaktadır. Mihrabın hemen önünde birinci sahında, payelerden mihrap duvarına atılan kemerlerle, mihrap önü kubbesi oluşturulmuştur. İkinci sahında mihrap önü kubbesinin hemen arkasında, kubbe ile eş genişlikte aynalı tonoz uygulaması bulunduğundan bahsedilmiştir. Fakat günümüzde böyle bir aynalı tonozun mevcut olmadığı görülmektedir. Harimin kalan diğer bölümleri ise doğu-batı doğrultusunda beşik tonozla örtülüdür. Taşıyıcı olarak çok sayıda paye bulunmaktadır. Mihrap önü kubbesi üst üste istiflenen tuğlaların oluşturduğu pandantif geçişlidir. Mihrabı sade olup güney dış cepheden dışa taşkındır. Özgün tuğla mihrabın çini mozaikle kaplı olduğu belirtilmiştir.
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 941    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Mart 2024 Pazartesi