­ ULU CAMİİ | Kültür Portalı

ULU CAMİİ - Manisa

Yapım Tarihi H. 768 M. 1366
Yapan Emet Bin Osman
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Kareye yakın bir alanın iki eşit parçaya bölünmesi ile meydana gelen iki hacımdan kuzeydeki bölüm avlu, güney taraftaki harim (cami) olarak düzenlenmiş bir Beylikler Dönemi yapısıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anıtsal bir portal ile girilen sütunlu avludan sonra esas harim kısmına geçilir. Enine dikdörtgen planlı olan ibadet mekanında, altısı serbest ikisi mihrap duvarında yer alan, sekiz ağır ayak üzerine oturan, Beylikler Devri için büyük sayılan kubbe geniş bir orta mekan yaratır. Yan sahınlar sütunlarla iki sıra haline getirilmiştir. Hakiki kündekari tipinde ahşap oyma minberi vardır. Cami, duvar yüksekliği ile avlu duvar yüksekliğinin aynı olması da cami - avlu birleşiminin Klasik Osmanlı mimarisine örnek olan bir prototip olarak değer kazanır. Yapıda kubbenin örttüğü alandan arta kalan kısım Antik Çağ’dan kalan sütun başlıklı mermer sütunlara oturan haçvari tonozlarla örtülmüştür. Avlu kısmı da esas olarak harim kısmının bir tekrarı olup avlunun açık olan yüzeyi ile caminin kubbe altındaki yüzeyi eşdeğerdedir. Avlunun bu açık kısmının yan tarafları da yine devşirme sütunlara dayalı haçvari tonoz sistemi ile örtülmüştür. Avlunun kuzeybatı köşesindeki minaresi firuze, patlıcan moru ve sarı renkli sırlı tuğlalarla örülmüştür. Avluya istiridye motifli kavsarası olan kuzey yönündeki bir portal ile girilmekte, doğu yönündeki portal ise bugün kullanılmamaktadır.
Tescil Kararı GEAYK 12.04.1964/2427 GEAYK 05.04.1963/2014 İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Uzunçarşılı, 1929, 74 / Uluçay-Gökçen, 1939, 88 / Aslanapa, 1973, 220 / Acun, 1999, 32-66.