­ TOPRAKKALE KÖYÜ CAMİ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Toprakkale Köyü Cami Mezarlığı - Ağrı

Adı Toprakkale Köyü Cami Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Toprakkale Köyü Cami Haziresi
Adres Toprakkale Köyü /Eleşkirt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Eleşkirt ilçesi, Toprakkale Köyü’nde, köyün kuzeybatısında, Urartu dönemine ait höyüğün eteklerinde yer alan Osmanlı dönemine ait H.1099 M.1684 tarihli caminin güney ve batı taraflarını kapsayan geniş bir haziresi bulunmaktadır. Etrafı basit moloz taşlarla örülen bir sur duvarı içinde yer alan mezarlığın girişi caminin güney doğu köşesindedir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sonraki dönemlerde yanları genişletilerek köyün mezarlığına dönüştürülen bu bölümde Osmanlı dönemine ait birçok mezar bulunmaktadır. Oldukça kaliteli ve düzgün bir işçiliğe sahip olan bu mezarlara ait taşların birçoğu kırılarak sağa sola atılmıştır. Hazire içerisinde kırık halde dağılmış durumda olan kavuk ve sarık formunda şâhide parçaları bulunmaktadır. Çoğu mermer olan bu şahide parçaları oldukça kaliteli bir işçilikle ele alınmışlardır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2172    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma