­ TONOZLU OSMANLI DÖNEMİ KANALİZASYONU | Kültür Portalı

TONOZLU OSMANLI DÖNEMİ KANALİZASYONU - Manisa

Adı TONOZLU OSMANLI DÖNEMİ KANALİZASYONU
Mah. Köy - Mevkii UTKU MAHALLESİ
Adres MANİSA MERKEZ
Vakfiye -
Genel Tanım Manisa şehrinin birkaç bölgesinde yapılan temel hafriyatları sırasında çıkan tuğla örgülü kanalizasyon sitemine ait parçalardan biridir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Utku Mahallesi, İzmir Caddesi ve Doğu Caddesi'nin kesiştiği köşede 802 ada, 118 parselde yapılmakta olan temel hafriyat sırasında daha önce Manolya Parkı'nda ortaya çıkmış olan Osmanlı Dönemine ait, kanalizasyon uzantısı devamı ortaya çıkmıştır. Söz konusu kanal Manisa İl Merkezinde yeraltında yaygın olarak geçmekte ve daha önce Manolya Parkı gibi başka muhtelif yerlerde de temel kazılarında ortaya çıkmıştır. Temel kazısı sırasında 16 metrelik bölümü tahrip olan kanal İzmir 2 No' lu KTVKBK'nun 07.05.2008 tarih ve 3878 sayılı kararı ile onaylanan restorasyon projesi kapsamında onarılmış ve uygulama sonucu aynı kurulun 04.06.2008 tarih ve 3975 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur. Tonozlu kanalın yer aldığı parsel mevcut imar planında park alanında kalmaktadır.118 parselde çıkan kanal parseli doğu batı yönünde boydan boya geçmektedir. Zeminden 2,40 m. aşağıdadır. Bu sistem Manisa'daki Osmanlı Dönemi yerleşiminin alt yapısı hakkında bilgi vermektedir. Manisa'nın büyük bir alanını kapsayan bu kanal sistemine ait bulgulara daha önceki yıllarda Yarhasanlar ve Saruhan Mahallelerinde de rastlanılmaktadır. Kanalın tonoz kısmı tuğla malzeme ile kaydırma tekniğiyle örülerek yivli bir görüntü elde edilmiştir. Tuğlalar birbirine kireç harcı ile bağlanmıştır. Kanalın dış kısmı ise taş sırası ile desteklenmiştir. Kanala künk ve tuğla ile taştan örülmüş başka dikdörtgen kanalcıklarla bağlantı yapılmıştır. 118 parselde ortaya çıkan kanal ana kanal niteliğindedir.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 04.06.2008/3975