­ TEPE (TEKKE) KAPI MEZARLIĞI | Kültür Portalı

TEPE (TEKKE) KAPI MEZARLIĞI - Edirne

Envanter No A 219
Mah. Köy - Mevkii Tayahatun
Adres Tekke Kapı Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Osmanlı Dönemi'ne ait mezarlık olup günümüzde alan üzerinde çok az sayıda mezar mevcuttur.
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tayahatun Mahallesi'ndeki mezarlık Osmanlı Dönemi'ne ait Edirne'de yer alan ilk mezarlıklardandır. Tepe veya Tekke Kapı Mezarlığı olarak kaynaklarda bahsedilen alan, tapu kaydında da metruk mezarlık olarak geçmektedir. Mezarlık üzerinde yoğun bir tahribat olmuş mezar taşları ya bu alandan taşınmış ya da yapılan gecekondu inşaatlarında kullanılmıştır. Alan üzerinde üç adet sağlam bir adet toprak içerisinde kalmış şekilde dört adet mezar taşı tespit edilmiştir. Sağlam durumdaki mezar taşı başları sarık şeklinde düzenlenmiştir.Ayrıca mezarlığın geniş bir alanı kapladığı çevreye dağılmış mezar taşlarından anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'NİN 11.04.2010 tarih ve 2983 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1422    Eklenme Tarihi : 19 Ekim 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Ekim 2017 Perşembe