­ TARİHİ YERLEŞİM VE KAYA MEZARI | Kültür Portalı

TARİHİ YERLEŞİM VE KAYA MEZARI - Elazığ

Adı TARİHİ YERLEŞİM VE KAYA MEZARI
Mah. Köy - Mevkii Bağlarca (Nekerek) Köyü, Kurttepe Mevkii
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Eski bir yerleşim yeri olan büyükçe bir tepe ve tepe üzerinde kalkolitik döneminden Osmanlı dönemine kadar buluntular tespit edilmiş olup ayrıca Urartu dönemine ait kaya mezarı ve anıtlar bulunmaktadır. Alanda 1990 yılında yüzey araştırması yapılmış olup Kalkolitik ve Ortaçağa ait keramik parçaları bulunmuştur. Tepenin doğu tarafında iki adet doğal kaya barınağı bulunmaktadır. Üst taraftaki düzlükte Urartu devrine ait merdiven şeklinde olan sarnıç ve stel oyukları tespit edilmiştir. Urartu kaya mezarı Kurttepe’nin batısında bulunan ovaya ve köye hâkim bir yerde bulunmaktadır. Kaya mezarı basamaklarla çıkılan ve dar kapıyla girilen mezar odası küçüktür. Niş bulunmamaktadır. Mezar Van bölgesindeki ve Palu’daki kaya mezarlarıyla Harput Hacıseli Kaya mezarlarına benzemektedir. Özellikle nişlerinin olmaması ve tek odalı olması yönüyle Prof. Dr. Veli SEVİN’in araştırma yaptığı Elazığ-Pertek Karayolunun 15. km.sindeki Tanrıvermiş Kaya Mezarı ve Keban ilçesi Gökbelen köyündeki kaya mezarı ile aynı tiptedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 22.04.1994 KARAR NO: 1447