­ SURLAR | Kültür Portalı

Surlar - Sinop

Adı Surlar
Envanter No A-67
Adres Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım İlk temeli Gaşkalar tarafından atıldığı ileri sürülmekteyse de bu konuda destekleyici arkeolojik belge bulunmamaktadır. Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların kalenin bu günkü durumuna getirilmesinde büyük katkıları olmuştur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı MÖ 8. yy.'da Milet’ten gelerek Sinop’ta yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından, ilk defa yapıldığı düşünülmektedir. Kaleler MÖ 7. yy.'da Kimmerlerin istilasından sonra yeniden onarılmıştır. MÖ 6. yy.'da 4. Mitridates tarafından bugünkü sınırlarıyla onarılıp geliştirilmiştir. Roma ve Bizans dönemlerinde de surlar devamlı onarım görmüştür. 1214 ve 1261 yıllarında Selçuklular tarafından yeniden onarılarak, savunmayı güçlendirmek amacıyla iç kale inşa edilmiştir.Sinop şehir surları, yarımadanın en dar olan boyun kısmını tamamen çevrelemektedir. Surlar; Kuzey cephede 1800 m. güney cephede 400 m. batı cephede 273 m ve doğu cephede 500 m olmak üzere toplam sur uzunluğu 2973 m'dir. Surların kalınlıkları 2–3 m yükseklikleri ise 25–30 m arasında değişmektedir.
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Görüntülenme Sayısı : 2034    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi