­ SULUK HÖYÜK | Kültür Portalı

Suluk Höyük - Bilecik

Adres Gölpazarı/BİLECİK
Pafta H24-b-22-d
Genel Tanım Bilecik İli Gölpazarı İlçesi Suluk mevkiinde tarım arazisi içinde bulunan bir höyüktür
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Gölpazarı İlçesi, Bilecik îli sınırları içinde, İl Merkezi'nin yaklaşık 50 km. kuzeydoğusundadır. Suluk Höyük'ün yer aldığı Suluk Mevkii, İlçe Merkezi'nin 1.5 km. kadar güneyindedir. Anılan Mevkii'nin kuzeyinde bir su kanalı mevcuttur. Düzensiz oval görünüm arz eden Höyük, yaklaşık olarak 125 x 140 m. boyutundadır. Yerleşimin tepe kısmı, eteklerine nazaran 8-9 m daha yüksekte kalmaktadır. Günümüzde, Höyük üzerinde ve eteklerinde yoğun biçimde tarımsal faaliyetlerde bulunulmaktadır. Höyük'ün özellikle tepe kısmında, kimi noktalarda tarımsal faaliyetlere dayalı tahribatın yol açtığı, olasılıkla yerleşimin üst yapı katma ait taşlar, öbekler halinde yığılmış durumda saptanmıştır. . Höyük'ün gerek tepe kısmından gerekse eteklerinden toplanan seramik örnekleri yerleşimin; Geç Hellas, Roma ve Bizans Dönemi'nde iskana alındığına işaret etmektedir. Yüzey incelemesinde ele geçirilen.seramik örneklerine bakıldığında; hamur bakımından ince ve kaba nitelikte malların yüzeye yayıldığını söylemek mümkündür. İncelenen parçaların tamamı teknik bakımından çarkta biçimlendirilmiştir. Kaba nitelikli hamura sahip günlük kullanıma yöne! i ^mutfak kaplarının ve depolama amacı ile kullanılması muhtemel iri çömlek ve pithos parçalarının; ince nitelikli hamura sahip çanak, kase ve.testi örneklerine göre daha yoğun bir orana sahip olduğu dikkati çekmektedir. Genel olarak seramiklerin pişme derecesi orta-iyi nitelikte olup çok az örnekte fırınlamadan kaynaklanan alacalı yüzey görünümü izlenmektedir. Söz konusu malzemenin astar rengi ise; siyah, kızıl, kızılımsı kahverengi ve devetüyü arasında değişkenlik göstermektedir. Kimi seramiklerin dış yüzünde parlak perdah uygulandığı tespit edilmiştir. Bezeme olarak bazı parçalarda parmak baskı bezek ve birkaç testi kulbu üzerinde oluk bezeme görülmüştür. Çanak-çömlek örnekleri dışında yerleşimin tepe kısmında bir adet üst öğütme taşının uç kısmına ait parça bulunmuştur. Söz konunu Suluk Mevkii'nde bulunan Höyük'ün, Suluk Höyük I. (Bir) Derece Arkeolojik Siti olarak tescillenmesinin uygun olduğu kanısındayız.