­ SULTAN SÜLEYMAN (BÜYÜK) CAMİ | Kültür Portalı

SULTAN SÜLEYMAN (BÜYÜK) CAMİ - Çankırı

Adres Mimar Sinan Mah. Büyük Camii Sok. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
Yaptıran Kanuni Sultan Süleyman
Yapan Mimar Sinan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Bir barik Allah ne zehi mabedi ulya bu makam Saadet bunu ihyaya kim etti ikdam Sad hezar aferin ey Kengürünün hayır ehli Ne şeref oldu müyesser size bu hayr-ı ızam
Vakfiye Bir barik Allah ne zehi mabedi ulya bu makam Saadet bunu ihyaya kim etti ikdam Sad hezar aferin ey Kengürünün hayır ehli Ne şeref oldu müyesser size bu hayr-ı ızam
Genel Tanım Cami beş birimli son cemaat yeri ve enine dikdörtgen planlı harimi ile kareye yakın bir alanı kaplar. Harimin örtü sistemi merkezi bir kubbe etrafında üç basık yarım kubbeyle ve bu yarım kubbelerin köşelerine iki küçük kubbenin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Basık yarım kubbeler merkezi kubbeyi doğu, batı ve güney yönünden destekler. Son cemaat yeri örtü sistemi ise oval bir kubbenin her iki yönden birer tam ve birer yarım kubbe ile desteklenmesi ile oluşturulmuştur. Duvarları kesme taş inşa edilen caminin, kubbeleri kurşunla kaplıdır. Pandantif geçişli ana kubbe iki kare planlı fil paye ile kuzeydeki duvar içi payeleri üzerine atılan kemerlerce taşınmaktadır. Fil payeler ile güney cephe arasında devşirme sütunların taşıdığı takviye kemerleri vardır. Mihrap dokuz sıra mukarnas kavsaralı ve kalem işi süslemelidir. Minber korkuluk şebekelerinde ajur tekniği ile yapılmış geometrik formlarla tezyin edilmiştir. Mermer vaaz kürsüsü ampir üslubun özelliklerini taşımaktadır. 1886-1887 onarımında eklenen cemaat yerinden harime açılan ana portal ve iki mihrap bulunur. Güneybatı köşede yer alan tek şerefeli minare kare planlı bir kürsü ile piramidal bir pabuç üzerinde yükselmektedir Düzgün kesme taşla inşa edilmiş, kurşun kaplı külah ile örtülmüştür. 19. yy. özelliği gösteren Süsleme programı barok ve rokoko tarzındaki kalemişi bezemeler ile celi sülüs hattı ile oluşturulmuş madalyonlar ve panolardan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1886-1887 TARİHLERİN DE BAKIM VE ONARIMI YAPILMIŞTIR
Ayrıntılı Tanımı İç Mekan: Dört köşeli, dört kuvvetli fil ayağı üstündeki dört kuvvetli sivri kemer orta kubbeyi taşımaktadır. Sivri kemerlerin kıble, doğu ve batı taraflarında yarım kubbeler vardır. Kıble taraftaki iki fil ayağının dış yüzlerine üçer kalın, kısa, dört köşeli başlıklı andezitten sütun üstüne birer lento çekilmiş, kesme taş ve bunun üstüne yan duvarla fil ayağı asındaki orijinal sivri kemerin altına bir takviye kemeri örülmüştür. Kuzeydeki ayaklarla duvarların arasına ise birer duvar çekilerek bu iki köşede birer oda meydana gelmiş, bunun sonunda caminin iç mekânı ayağı kuzeyde üst kenarı kıblede olan ters (T) biçiminde bir plan meydana gelmiştir. Mihrabın kenarları sade profilli ve 16. y.y. stilinde istalaktitlidir. Kıble duvarı ile yan kemerler arasında Geç Selçuk stilini andıran kalın istalaktitler vardır. Minber mermerdir. Yanları Arap yaldızı kabartmalıdır. Korkuluk kafes biçiminde oyulmuştur. Kapısı sivri kemerlidir. Minare kuzey-batı köşededir. Kaidesi camii duvarları içindedir. Gövde inci yonu andezittir. Silindir biçimindedir. Şerefenin altı şişkin, korkuluk ve petek silindir biçimindedir. Külahın altı profilli saçaklıdır. Dış kapı üstünde 60 X 1.55 cm lik mermerde Türkçe talik dört satırlık yazıt vardır.
Tescil Kararı 20.11.1990- 1479

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2182    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı