­ SULTAN AZİZ AV KÖŞKÜ | Kültür Portalı

Sultan Aziz Av Köşkü - Kocaeli

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kocaeli Valiliği, İl Özel İdaresi
Yaptıran IV Murat ve Sultan Aziz
Yapım Tarihi 1877 öncesi
Yapan Karamet Amira Balyan
Vakfiye
Genel Tanım İzmit'in merkezinde yer alan Saray,Müştemilatı ile birlikte geniş bir alanda yer alır.İlk kez IV Murat Döneminde ahşap temeller üzerinde kurulan ve Selçuklu dönemi özelliğinde çinilerle bezenmiş duvarları olduğu ele geçen buluntulardan anlaşılan sarayın bu dönemden sonra yangın ve deprem nedeni ile yıkıldığı anlaşılmaktadır.Daha sonra Sultan Abdülmecid döneminde tekrar inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan yapı Sultan Abdülaziz'in Döneminde ferman ile yapılan saraydır.Neo-Klasik uslüpte Avrupa -Barok sitilinde ik ikatlı cephesi mermerdir.Binanın tavan süslemeleri Fransız ressam Sasson'un eseridir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 28 Haziran 1967 yılında onarılarak İzmit Müzesi olarak kullanılmaya başlayan saray 1992 yılında Restarosyona girmiş 1998 yılında Restarosyonun bitirilmesine rağmen 1999 depreminde tekrar ağır hasar görmüştür. Valilik tarafından 2002 yılında esaslı bir restarosyon görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı İlk kez IV. Murat Döneminde ahşap temeller üzerinde inşaa ettirilen saray bu tarihten sonra İzmit'e süregelen deprem ve yangınlar sebebi ile yıkılmış ,Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) Dolma bahçe sarayının da mimarı olan Balyan kardeşlerden Karamet Amira Balyan tarafından tekrar inşaa edilmiştir. Sultan Abdülaziz av yapmak için geldiği bu saray yanında seyis binası Redif daireside bulunuyordu. Bu Müştemilatlardan buğün redif dairesi halen ayakta olup,seyis binası ise 1980 yılında yıkılmış yerine modern Vali Konağı yapılmıştır. Redif Dairesi Milli Savunma Bakanlığına Bağlı olup aynı alan içinde ter alan savcılık binası boş durmakla eski adliye binası ise Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmiş olup, Sağlık İl Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 10.11.1979 Tarih ve 11612 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.