­ SİTTİ NEFİS PINARI (ÇEŞME) | Kültür Portalı

SİTTİ NEFİS PINARI (Çeşme) - Şırnak

Mah. Köy - Mevkii Yasef Mahallesi
Adres Fenerbahçe Sokak Yasef Mahallesi Cizre/ŞIRNAK
Pafta N48-a-19-c
Yapım Tarihi XIX. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Cizre Merkez Yafes Mahallesinde bulunan Sitti Nefis Pınarı kuzey-güney doğrultusunda meyilli bir arazi üzerinde inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -Yok
Ayrıntılı Tanımı Yapı dıştan 5.10 x 6.15 m ölçülerinde, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Giriş kuzey cephenin ortasında yer almaktadır. İç mekân 3.70 x 4.75 m ölçülerinde aynı yönde dikdörtgen olup, üzeri beşik tonoz örtülüdür. İçerisinde küçük bir havuzu ve su kanalı bulunmaktadır. Günümüzde büyük ölçüde sağlam olan yapının su kaynağı çok azalmıştır. Mimari malzemesi moloz taştır. Tescilsiz olup, kültür varlığı olarak kayıt altına alınması gerekmektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 225/16.05.2008
Yayın Dizini -TOP, Mehmet- ÖZKURT, Kemal; 'Hakkari ve Şırnak illeri ve ilçeleri yüzey araştırılması 2006'

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 990    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2014 Cuma