­ SOĞUK PINAR CAMİİ | Kültür Portalı

Soğuk Pınar Camii - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Çarşı Mahalle
Adres Bozüyük/BİLECİK
Yapım Tarihi 1 temmuz 1912
Genel Tanım Bilecik İli Bozüyük İlçesi Çarşı Mahallede bulunan camiidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Caminin ilk yapılışından sonra 1952 ve 1987 yıllan arasında onarım gördüğü kayıtlardan anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Yapı kuzey güney doğrultuda dikdörtgen bir plan arz etmektedir. Caminin giriş kuzey cephede yer almaktadır Çift kanatlı ve muhtemelen 1912 yılında yapılan kapıdan doğu ban yönlü dikdörtgen planlı son cemaat yerine girilmektedir. Son cemaat yerinin batı tarafında bulunan merdivenden üst kattaki kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Son cemaat mahallinden harime geçiş yine çift kanatlı yüksek kapıdan sağlanmıştır Caminin içinde beden duvarlar üzerinde açılan 15 adet pencere ile aydınlık ve ferah bir ortam sağlanmıştır. Bu pencereler dikdörtgen formda olup üst sıradakilerin camlan renkli vitraydır. Pencerelerin çerçeveleri incelendiğinde malzeme olarak ahşap kullanıldığı ancak çerçevelerin orijinal olmadığı muhtemelen son onanmlarda yenilendiği sonucuna ulaşılmaktadır. Camının mihrabı kaim beden duvarı içine gömülü olarak yapılmış ve dıştan çerçeve içine alınmıştır. Mihrabın sağında minber solunda ise vaaz kürsüsü bulunmakta olup malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Camii içerisinde kayda değer süslemeye rastlanmamıştır. Temelde taş kalandan caminin beden duvarlan kerpiç malzemeden yapılmıştır. /e tavan ahşap olup 1952 yılında yenilenmiş yine bu yıl caminin kuzey doğu köşesine minare eklenmiştir. Mmarenin ana malzemesi kaidede taş yukansında tuğla kullanılmış ancak bağlatıcı olarak çimento kullanılması ve merdiveninde betonarme olması sebebiyle sanat tarihi açısından hiçbir öneme sahip olmadığı söylenebilir.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1576    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi