­ SİTTİ RADVİYYE (HATUNİYE) MEDRESESİ | Kültür Portalı

Sitti Radviyye (Hatuniye) Medresesi - Mardin

Adı Sitti Radviyye (Hatuniye) Medresesi
Envanter No .
Adres Gül Mahallesi 263.Sokak
Vakfiye
Genel Tanım Günümüze ulaşan planıyla iki eyvanlı revaklı avlulu iki katlı bir medrese olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde oldukça tahrip edilmiştir. Mihraplı güney eyvanının kuzeyine bir duvar çekilmiştir. Özellikle kıble cephesinin sol tarafının arkasında yer alan mekanlarla birlikte değiştirilmiştir. Ayrıca buraya betonarme balkon da yapılmıştır. Medrese tek katlıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 10 Ocak 2003 tarihinde restorasyonu tamamlanmıştır. Restorasyon sırasında iç avluda su sistemi ve revak sistemi kapatılarak değişiklikler yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapının orjinal girişi yapılan müdahaleler nedeniyle günümüzde belli değildir. Sonradan eklenen mekanların batısısndan girilerek revaklı açık avluya geçilmektedir. Kuzeyde bulunan geniş eyvanın kemer izleri bugün açıkça seçilebilmektedir. Avlunun batısında çapraz tonozlu revağa açılan üç beşik tonozlu mekan yer almaktadır. Bodur payelere oturmuş üç revak kemerinden ikisi özgünlüğünü korumakta üçüncüsü ise örülüp mescide katılmış durumdadır. Bu mekanın karşısında araları örülmüş kemerler şeklinde revak kalıntıları izleri görülmektedir. Güney kesiminde revaklı bir bölüm ayaktadır. Ancak diğer revak örülüp mescid ve türbeye katılmıştır. Revakların arkasında yer alan hücrelerin basık ve küçük olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kuzeydeki revak bölümünü de içine alacak şekilde çekilen duvar mescid olarak kullanılan güney eyvan olmalıdır. Kapatılan taş mihrap iki sütuncenin taşıdığı dilimli yuvarlak kemerli nişin içinde orta kısımda yer almaktadır. Mihrap ince çizgilerle işli üç sıra altı kollu yıldızlarla bir çerçeve içine alınmıştır. Bu çerçevenin ortasında kalan kısım karelere bölünmüş her karede de dört tane üzerileri ince çizgilerle işli sekizgen yer almaktadır. Orta kısmı çevreleyen yıldızların dolguları çift başlı Artuklu Kartalı Armaları'nı andıran kıvrımlara sahiptir.Bu bezemeli kısımdan nişin üst kısmına geçiş köpek dişi kuşağı ve üç sıra silme ile sağlanmıştır. Mescide dönüştürülen eyvan kısmının doğusunda tromplu kubbeli kare planlı bir türbe mekanı yer almaktadır. Bu kısmın üzerini örten kubbe eğik hatlı ve üç kollu iki yıldızın iç içe geçmesi ile meydana getirilmiştir. Kasnağın üst kısmında ise kubbenin geçiş yerinde iki sıra mukarnası andıran kabarık kuşak bulunmaktadır. Güneyde yer alan taş mihrap eyvan mihrabından daha nitelikli bezenmiştir. Özellikle dış kısımlarında bozulmalar bulunan ve niş içindeki kısmı badanalanmış olan bu mihrap genel düzeni ile eyvan mihrabını andırır. Sütuncelerin orta yerlerindeki çıkmaların dekorlu ve yazılı olduğu anlaşılmakla birlikte en fazla tahribe uğramış yerlerin buraları olması nedeniyle fikir edinmek güçtür. Ancak sağdan ikinci sütuncede "lailah..." gibi bir kısım okunabilmektedir. Üstteki grup başlıklar ise tamamen aşınmıştır. Nişin iç kısmında da önemli taş süslemeler görülmektedir. Çiçekli kufi kitabeye benzeyen fakat daha çok dekoratif karakterlerden olan bir çerçeve bulunmaktadır. Bu mihrap nişinin üst kısmındaki yarım kubbenin içi Silvan Ulu Cami'nin kuzey cephesindeki dekoratif kemer dizisi ile bağlantı kurabilecek şekilde balık sırtı sütuncelere oturtulmuş üç dilimli dekoratif kemerlerle başlayıp üst üste birbiriyle bağlantılı yuvarlak kemerlerle devam ederek yedi ışınlı bir şekilde merkeze bağlanan plastik süslemeye sahiptir. Kaynak: Aslanapa Oktay, Anadolu'da İlk Türk Mimarisi, Ankara 1991