­ ŞEYH YUSUF CAMİSİ | Kültür Portalı

Şeyh Yusuf Camisi - Mardin

Adres Latifiye Mahallesi Cumhuriyet Çarşısı
Yapım Tarihi H. 1383
Genel Tanım Basit dikdörtgen planlı ve düz tavanlıdır. Tek katlıdır.
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kuzeyde iki betonarme sütuna oturan beton tabyalı kadın mahfili yer almaktadır.Üst örtü tamamen betonarme olmuştur. Duvarlar sıvalı ve badanalıdır.
Ayrıntılı Tanımı Biri abdesthane biri cami girişi olmak üzere yan yana iki giriş bulunmaktadır. Enine planlıdır. Yapının güney cephesinin ortasında yer alan mihrabın etrafı zikzak motifleriyle çevrili dilimli kemerli nişler içerisinde basık kemerli nişten oluşmaktadır. Yanlarda dikdörtgen demir parmaklıklı ikişer pencere bulunmaktadır. Kuzey tarafta iki yuvarlak sütun üzerine oturan ve ana mekanın kuzey batısında merdivenle çıkılan mahfil kısmı vardır. Güneydeki mihrap geometrik bordürlüdür. Mihrap üzerinde ve giriş kapısının iç yüzeyindeki kitabede H.1383 tarihi yer almaktadır.