­ ŞEYH ÇELEBİ CAMİİ | Kültür Portalı

ŞEYH ÇELEBİ CAMİİ - Edirne

Yaptıran Şeyh Çelebi
Genel Tanım Tek kubbe kâgir bir camidir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar 1991 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Camii Şeyh Çelebi tarafından H. 982/ M. 1575 yılında yaptırılmıştır. Meyilli bir bahçe içinde yer almaktadır. Kare planlı cami kesme taş ve tuğlayla almaşık düzende inşa edilmiştir. Harimin kıble ve yan cephelerinde, ikisi alt sırada ikisi üst sırada olmak üzere toplam dörder pencere yer alır. Köfeki taşı söveli ve lokmalı demir parmaklıklı alt sıra pencerelerin sivri kemerli alınlıkları vardır. Tuğla örgülü sivri kemere sahip üst pencereler revzenlidir. Minare harimin batı cephesindedir. Dikdörtgen kesitli kaide üzerinde yükselen pabuç sadedir. Gövdenin alt kısmında eski gövdenin köşelerindeki kaval silmeler görülmektedir. Sonradan yapılan üst kısım sade bir düzenle çokgen kesiti devam ettirir. Ahşap olduğu düşünülen son cemaat yeri günümüzde alüminyum doğram olarak yenilenmiştir. Bu yöndeki beden duvarında tamir izleri belirgindir. Cephe ortasında taç kapı yer alır. Silmelerle çerçevelenen taç kapı, köşeleri sütunçelerle pahlanmış sivri kemerli niş içine alınan, mermer söveli ve basık kemerli bir açıklığa sahiptir. Kapının yanlarında birer pencere yer almaktadır. Kare planlı harimde kubbeye geçiş prizmatik üçgenlerle sağlanmıştır. Yarım onikigen planlı mihrap nişi, mukarnaslı bir yaşmağa sahiptir. Taş minber kaba tıraşlı olsa da biçim ve oran bakımından özgündür. Kadınlar mahfili ahşaptır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3004    Eklenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı