­ SEFERAĞA CAMİİ | Kültür Portalı

Seferağa Camii - Isparta

Harita No N25-b-05-b
Mah. Köy - Mevkii Camii Mahallesi
Adres Sütçüler
Yaptıran Sefer Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Isparta İli, Sütçüler İlçe merkezinde, Cami Mahallesinde yer almaktadır. Yapım tarihi giriş kapısında 1184 olarak, minarenin yapım tarihi de 1590 olarak belirtilmiştir. Bahçesinde sekizgen bir şadırvanı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli dönemlerde bakım onarım kapsamında tadilatlar yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Isparta İli, Sütçüler İlçesi merkezinde yer alan Seferağa Camii genel özellikleri itibarı ile ana mekânı kare şeklinde, ana mekanın kuzeybatı köşesinde minaresi ve kuzey cephesinde son cemaat mahali bulunan, kesme ve moloz taş malzeme kullanarak yapılmış bir yapıdır. Yapıya kuzeyindeki son cemaat mahallinden geçilerek girilir. Son cemaat mahali üç kemerli üç akstan oluşur, orta akstan camiye giriş vardır. Son cemaat mahali alçak bir kasnak ile yükseltilmiş, üç adet kubbe ile örtülmüştür. Camii, kare mekânlıdır ve tek kubbe ile örtülmüştür. Kare mekândan kubbeye geçiş pandantif ile sağlanmıştır. Ahşaptan yapılmış kadınlar mahfili ve müezzin mahfili bulunmaktadır. Minber yine ahşaptan yapılmıştır. Pandantifi çevreleyen kemerler ve kubbe içi çevresi ve yüksek kottaki pencere çevrelerinde renkli kalemişi süslemeler vardır. Ana mekan giriş kapısı (cümle kapısı) basık kemerli, alt kotlardaki büyük pencereler dikdörtgen formlu, yüksek kottaki pencereler ise yuvarlak kemerlidir. Üst kottaki pencereler çeşitli geometrik biçimlerde vitray şeklindedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 26.05.2006 Tarih ve 1045 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Rölöve Projesi, Kitabe