­ SARIKALE KALESİ | Kültür Portalı

SARIKALE KALESİ - Sivas

Adı SARIKALE KALESİ
Harita No J.36-c1
Mah. Köy - Mevkii Durgunsu
Adres Durgunsu-GEMEREK
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Gemerek ilçesi, Durgunsu Köyü sınırları içerisinde yer alan bir kale yerleşimidir. Kale; Durgunsu Köyü’ne yaklaşık 200 m. mesafede Sarıkale olarak adlandırılan doğal kayalık alan olan tepe üzerinde bulunmaktadır. Durgunsu Köyü, Sarıkale Kalesi’ne ulaşım; Sivas-Kayseri Devlet karayolundan Gemerek ilçesi çakışından Kartalkaya, Delikler, Durgunsu köylerinin ulaşımını sağlayan stabilize yol ile sağlanmaktadır. Kalenin bulunduğu Durgunsu Köyü’ne Kartalkaya ve Delikler Köyü geçildikten sonra ulaşılır. Kale; Delikler Köyü’nden de görülmekte ve Durgunsu Köyü girişindeki yolun sol kenarındadır. Kale kayalık bir tepe üzerinde kurulmuş olup, üzerinde duvar yıkıntılarına ait kalıntılar mevcuttur. Kale yüzeyinden toplanan kahverengi kabu seramik parçaları ve firnisli seramik parçalarından yerleşimin Ortaçağ, Helenistik-Roma çağında olduğu anlaşılmaktadır. Müze sikke envanter defterinde 85/1 envanter numarası ile kayıtlı altın Bizans sikkesinin Durgunsu Köyü’nden satın alınmış olması, kalenin Ortaçağ’da kullanılmış olabileceğini daha da desteklemektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Gemerek ilçesi, Durgunsu Köyü sınırları içerisinde yer alan bir kale yerleşimidir. Kale; Durgunsu Köyü’ne yaklaşık 200 m. mesafede Sarıkale olarak adlandırılan doğal kayalık alan olan tepe üzerinde bulunmaktadır. Durgunsu Köyü, Sarıkale Kalesi’ne ulaşım; Sivas-Kayseri Devlet karayolundan Gemerek ilçesi çakışından Kartalkaya, Delikler, Durgunsu köylerinin ulaşımını sağlayan stabilize yol ile sağlanmaktadır. Kalenin bulunduğu Durgunsu Köyü’ne Kartalkaya ve Delikler Köyü geçildikten sonra ulaşılır. Kale; Delikler Köyü’nden de görülmekte ve Durgunsu Köyü girişindeki yolun sol kenarındadır. Kale kayalık bir tepe üzerinde kurulmuş olup, üzerinde duvar yıkıntılarına ait kalıntılar mevcuttur. Kale yüzeyinden toplanan kahverengi kabu seramik parçaları ve firnisli seramik parçalarından yerleşimin Ortaçağ, Helenistik-Roma çağında olduğu anlaşılmaktadır. Müze sikke envanter defterinde 85/1 envanter numarası ile kayıtlı altın Bizans sikkesinin Durgunsu Köyü’nden satın alınmış olması, kalenin Ortaçağ’da kullanılmış olabileceğini daha da desteklemektedir.