­ SARAYLI KÖYÜ KENTSEL SİT ALANI | Kültür Portalı

Saraylı Köyü Kentsel Sit Alanı - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Saraylı Köyü
Adres Saraylı Köyü-Gölcük
Vakfiye
Genel Tanım Kocaeli ili, Gölcük ilçesi, Saraylı köyünün içinden geçen dere, köyü ikiye ayırmış olup, derenin iki tarafında da nitelikli yapılar tespit edilmiştir. Saraylı Köyü tarihi cami Ulu çınarı, çeşmeleri yöreye özgü eski köy evleri ve topoğrafik dokusu ile kentsel sit dokusunu korumuş ender noktalardan biridir. Her ne kadar onarımlar görmüş olsalarda köy evleri hala eski dokularını korumaktadır. Köy cami kapısı cevizden ve ahşap işlemelidir. Çınarın Yaşı 600 den fazla olduğu tahmin edilmektedir. Köy meydanında cami girişinin tam karşısında konutun ahşap süslemeli tavan göbeği bölgede az örneklerin birisidir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kocaeli ili, Gölcük ilçesi, Saraylı köyünün içinden geçen dere, köyü ikiye ayırmış olup, derenin iki tarafında da nitelikli yapılar tespit edilmiştir. Saraylı Köyü tarihi cami Ulu çınarı, çeşmeleri yöreye özgü eski köy evleri ve topoğrafik dokusu ile kentsel sit dokusunu korumuş ender noktalardan biridir. Her ne kadar onarımlar görmüş olsalarda köy evleri hala eski dokularını korumaktadır. Köy cami kapısı cevizden ve ahşap işlemelidir. Çınarın Yaşı 600 den fazla olduğu tahmin edilmektedir. Köy meydanında cami girişinin tam karşısında konutun ahşap süslemeli tavan göbeği bölgede az örneklerin birisidir.
Tescil Kararı İstanbul II Nolu K.K.T.V.K.B.K nın18.07.1996Tarih ve 4194 sayılı kararı