­ SARAÇHANE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SARAÇHANE ÇEŞMESİ - Edirne

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Sinan Ağa (?)
Yapım Tarihi 1669 (?)
Genel Tanım Kare planlı, klasik bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İsmini yakınında bulunan Saraçhane Köprüsü’nden alan çeşme, kare formludur. Çeşmenin yükseklği 5.50 m. genişliği 3.70 m. dir.Üç cepheli olan çeşmenin kuzey, güney ve batı cephelerinde sivri kemerli birer niş bulunmaktadır. Doğu cephesi ise sade tutulmuştur. Kemer kilit taşında, kabartma bir rozet bulunur. Sivri kemerli bir niş içerisinde mermerden yapılmış ayna taşı bulunmaktadır. Ayna taşının merkezinde dilimli sağır kemer gözü ve kemer gözünün merkezinde büyük bir rozet vardır. Rozetin iki yanında üzümlü asma dalları bulunur. Üzümlü asma dallarının arasına , günümüzde modern musluk yerleştirilmiştir. Sağır kemer köşeliklerinde birer sekiz kollu yıldız motifi işlenmiştir. Ayna taşını çevreleyen an bordürlerde ise dikey eksende birbirine eklenen kartuşlar vardır. Ayna taşının en üstünde görülen bordürde ise palmet ve lalelerin dönüşümlü sıralanmasıyla oluşturulmuş bir kompozisyon bulunur. Batı cephedeki su yalağı, yükselen yol kodundan dolayı kaldırılmıştır. Çeşmede sivri kemerli nişin sol tarafında bulunan suluk, kare şeklinde cepheden dışa taşmaktadır. Bu suluğun üzerinde düz mermer bir pano bulunur. Çeşmenin kuzey ve güney cepheleri de ön cephenin tekrarı şeklindedir. Ön cephenin diğer cephelerden farklılığı burada bir suluğun ve kitabelik yerinin bulunmasıdır. Üç cephede de , niş içinde bulunan ayna taşlarında işlenen kompozisyonlar farklılık gösterir. Çeşmede saçağın hemen altında yer alan ve tüm cepheleri dolaşan eksende yan yana sıralanan sivri kemerli sağır nişler bulunmaktadır. Saçak kısmı bir sıra düz iç bükey silme ile hareketlendirilmiştir. Çeşmenin hazne örtüsü piramidal taş çatılıdır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme