­ RUM KİLİSESİ | Kültür Portalı

RUM KİLİSESİ - Nevşehir

Adı RUM KİLİSESİ
Adres ÇALIŞANLAR MAHALLESİ GÜLŞEHİR/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Düzgün kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geç Osmanlı Dönemine aittir. Tamamen düzgün kesme taştan yapılmıştır. Batı tarafı terasla düzeltilmiş dağın yamacıdır. Kilise doğu batı yönündedir. Üç nefli transept planlı olarak yapılmıştır. Orta nefin üzerinde bir kubbe yer alır. Kubbenin üzeri dışarıdan kurşun kaplanmıştır. Ancak bunların bazıları sökülmüştür. Kilise içerisinde oldukça önemli freskoların olduğu, yöredeki yaşlılarca bildirilmesine rağmen bugün hiçbir iz kalmamıştır. Kilisenin kapı üstünde yer alan kitabesi bu gün Nevşehir Müzesinde muhafaza edilmektedir. KİTABENİN ÇEVİRİSİ: Bu görkemli ve çok kutsal kilise, temelden itibaren büyük Martir Dimitrius adına, eski kayadan oyulmuş, aynı içindeki kilisenin üzerine muhterem hristiyan Ortodoksların katkılarıyla……. Autokrator, sultanımızın, saygıdeğer Konya Metropoliti Athanasius’un 2. despotluk(metropolitlik) yılında…. Ekim 1889 İsadan 4902
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 25.12.1993/1646