­ PUSTİNPUŞ BABA ZAVİYESİ | Kültür Portalı

Pustinpuş Baba Zaviyesi - Bursa

Adı Pustinpuş Baba Zaviyesi
Mah. Köy - Mevkii Yenigün Mahallesi
Adres Yenigün Mahallesi Yenişehir/Bursa
Yaptıran I. Murat
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmanlı kaynakları, Aşıkpaşazade'den başlayarak Yenişehir’deki Pustınpuş zaviyesinin I. Murat (1362-1389) tarafından yaptırıldığı konusunda birleşilir; ancak 16. yy. ait tahrir defterindeki kayıtlarla Yenişehir’deki zaviyenin Orhan Gazi tarafından yaptırıldığını ve tüm tarihçilerin yanlış bilgiler aktardığını kanıtlar. Evliya Çelebi'nin metninde geçen ve Orhan Gazi'nin adı belirtilmeyen bir oğluna ait bir mezarın burada bulunduğuna dair bilgi (1571) tarihli tahrir defterinde tekrarlanmaktadır. Pustınpuş Baba lakabıyla tanınan erenin asıl adının Seyyid Mehmet Hammari olduğu bilinmektedir. Bugün cami olarak kullanılmaktadır; çevresi bir park şeklinde değerlendirilmiştir. Yapının kuzeyde bir giriş dehlizi ile sınırlanan büyük ibadet mekanı ile kuzey ve güneyde buna bitişik iki yan kanattan müteşekkildir. İbadet mekanı kare, giriş dehlizi kuzey-güney yönünde uzunlamasına dikdörtgen, güney ve kuzey kanatlar kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlıdır. İbadet mekanı ve yan kanatlar üçgen kuşaklarla geçilen kubbelerle örtülüdür. İçte duvarlar ve örtü sistemi tümüyle sıvalı olduğundan duvar tekniği incelenememiştir. Dıştan doğu cephe hariç tüm cephelerde almaşık teknik görülmektedir. Bir sıra düzgün kesme taş ile üç sıra tuğla değişmeli olarak örülmüştür.
Orjinal Kullanım Külliye
Revizyon 22.01.1989/355

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2697    Eklenme Tarihi : 22 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2013 Pazartesi