­ PINARLI KÖYÜ MALKAYA ADASI KİLİSE KALINTISI-MANASTIR KOMPLEKSİ | Kültür Portalı

Pınarlı Köyü Malkaya adası Kilise Kalıntısı-Manastır Kompleksi - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Pınarlı
Adres Pınarlı Köyü-Kandıra
Vakfiye
Genel Tanım Mülkiyeti hazineye ait adanın üzerinde kıyıdan hiçbir şekilde görülmeyecek oldukça büyük bir yapı ve bu yapı ile bağlantılı mimari kompleks bulunmaktadır. Kayalık mekan üzerinde kuzey-güney uzanımlı dikdörtgen planlı bir mimariye sahip mekan yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Yaklaşık 20X10 metre boyutlarındaki bu büyük yapının kendi içinde iç mekanlara bölünmüş olduğu, bu mekanlara ait duvar kalıntılarından anlaşılmaktadır.Ada üzerinde hiçbir savunma sisteminin bulunmayışı bu yapının bir kaleden çok manastır ya da kilise olabileceğini düşünmektedir. Yapı Kompleksinin üzerinin otlarla kaplı ve üzerinde toprak dolgu bulunması nedeniyle tarihlendirmeye yarayacak herhangi bir küçük buluntu elde edilmesede mimari tekniği açısından Geç Roma -Erken Bizans dönemine tarihlendirilebilir.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 04.08.2009Tarih ve 1959 Sayılı kararı .