­ PEKMEZİNDERESİ VE YERLEŞİMİ VE KALESİ | Kültür Portalı

PEKMEZİNDERESİ VE YERLEŞİMİ VE KALESİ - Sivas

Adı PEKMEZİNDERESİ VE YERLEŞİMİ VE KALESİ
Harita No J-36-d1
Mah. Köy - Mevkii Pekmezin Deresi
Adres Pekmezin Deresi-GEMEREK
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Gemerek ilçesi sınırları içinde, Pekmezin Deresi mevkiinde yer almaktadır. Yerleşim alanı, Gemerek ilçesinin yaklaşık 6-7 km. batısında düz yerleşim ve kale şeklindedir. Ulaşım; Gemerek ilçe merkezinden Karapınar Çiftliği’ne giden stabilize yol ile sağlanır. Karapınar Çiftliği geçildikten sonra Pekmez Deresi mevkiinde bulunan Ağıllara giden yol takip eden ulaşımla yerleşim alanı üzerinde duvar kalıntıları geniş bir alanda gözlenmekte olup, bu yerleşim alanının doğusunda doğal bir tepe üzerinde kale olarak kullanıldığı tahmin edilen yerleşim alanı mevcuttur. Buranında düz yerleşim alanı ile aynı dönemde kullanıldığı toplanan malzemeden anlaşılmaktadır. Kale üzerinde kaçak kazı çukurları tahribata neden olmuştur. Her iki alandan toplanan seramik parçalarından yerleşim Helenistik-Roma döneminde olduğu tahmin edilmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Gemerek ilçesi sınırları içinde, Pekmezin Deresi mevkiinde yer almaktadır. Yerleşim alanı, Gemerek ilçesinin yaklaşık 6-7 km. batısında düz yerleşim ve kale şeklindedir. Ulaşım; Gemerek ilçe merkezinden Karapınar Çiftliği’ne giden stabilize yol ile sağlanır. Karapınar Çiftliği geçildikten sonra Pekmez Deresi mevkiinde bulunan Ağıllara giden yol takip eden ulaşımla yerleşim alanı üzerinde duvar kalıntıları geniş bir alanda gözlenmekte olup, bu yerleşim alanının doğusunda doğal bir tepe üzerinde kale olarak kullanıldığı tahmin edilen yerleşim alanı mevcuttur. Buranında düz yerleşim alanı ile aynı dönemde kullanıldığı toplanan malzemeden anlaşılmaktadır. Kale üzerinde kaçak kazı çukurları tahribata neden olmuştur. Her iki alandan toplanan seramik parçalarından yerleşim Helenistik-Roma döneminde olduğu tahmin edilmektedir.