­ PEHLİVANLAR MEZARLIĞI | Kültür Portalı

PEHLİVANLAR MEZARLIĞI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Yahşifakih
Adres Kule Kapı Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Osmanlı Dönemi'nde pehlivanların eşyalarının sergilendiği ve güreş tuttukları alandır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mezarlığın bulunduğu alan Pehlivan Cemalettin Tekkesi olarak da anılmaktadır. Nakşibendi tarikatına bağlı olan tekke, Pehlivan Cemalettin (Küştigiran) tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi tarafından pehlivanların eğlendikleri, güreş tuttukları ve dışarıda da eski pehlivanlara ait olan eşyaların sergilendiği bir alan olarak söz edilir. Zaman içinde harap olan tekke, 1890 yılında yeniden inşa ettirilmiş; fakat günümüze ulaşamamıştır. 1956 yılında yapılan çalışmalardan sonra Pehlivanlar Mezarlığı olarak kabul gören alanda Pehlivan Cemalettin, Ali Efendi, Mehmet Ağa gibi Osmanlı Dönemi pehlivanları yanı sıra Kara Emin gibi yakın dönem pehlivanlarının mezarları yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2233    Eklenme Tarihi : 10 Kasım 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 06 Aralık 2017 Çarşamba