­ ÖZLÜCE KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

ÖZLÜCE KÖYÜ KİLİSESİ - Nevşehir

Adı ÖZLÜCE KÖYÜ KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii ÖZLÜCE KÖYÜ
Adres ÖZLÜCE KÖYÜ / DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1841 inşa tarihli, kitabesini muhafaza eden kilise bugün camii olarak ibadete açıktır. Yapı muntazam kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Beylikler dönemi camilerinde olduğu gibi son cemaat mahalini andıran üç bölümlü üzeri aynalı Yıldız tonoz şeklinde örtülmüş sütun ve kemerlerle desteklenmiş bölümün bulunduğu batı duvarındandır. Bu desteklerin köşelerde bulunanı kare, ortada kalan ikisi yuvarlak formlu ayaklardır. Bunlar duvara kemerler ile bağlanmıştır. Kapının etrafını çepeçevre dolanan kabartma tekniği ile yapılmış üzüm dalları ve salkımları dekore edilmiştir. Duvarlarda kısmen tahrip edilmiş freskler vardır. Kilisenin esas mekanı kare olup, altı adet sütun ile doğu batı doğrultusunda üç nef meydana getirilmiştir. Bu nefler üç yarım daire apsid olarak kendini gösterir. Ahşap malzeme değişik şekildeki motiflerle süslenmiştir. Üst örtüsü dışardan çapraz kırma çatıdır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.21.12.1990-894