­ ORTAHİSAR ALİ REİS CAMİİ | Kültür Portalı

ORTAHİSAR ALİ REİS CAMİİ - Nevşehir

Yapım Tarihi 1316 ( R ) – 1902 (M)
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Ürgüp İlçesi, Ortahisar Kasabası, Yeni Mahallede yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp İlçesi, Ortahisar Kasabası, Yeni Mahallede yer alan caminin güney duvarı üzerindeki kitabesi H.1316 tarihini vermektedir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş ve içten ve dıştan beyaz ile sıvanmış yapı, dıştan kırma çatı örtülüdür. Kırma çatıdan dolayı kuzey ve güney cephelerinde üçgen alınlık biçimlenmiştir. Caminin doğusuna küçük bir avlu yapılmıştır. Avlunun kuzeyine eklenen giriş bölümünden dikdörtgen biçimli bir mekana, doğudaki basık kemerli kapı ile harime geçiş sağlanır. Harim kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Eksende iki sütun, kuzeydeki paye olmak üzere üç destek üzerine kuzey güney doğrultusunda atılan kemerlerle mihrap duvarına dikey aynı doğrultuda sivri tonoz örtülü iki sahın oluşturulmuştur. Mihrap eksenden doğuya kaymıştır. Minberi taştan olan caminin kuzeyinde altı basamakla çıkılan taştan son cemaat yeri bulunur. Son cemaat yerinde, beden duvarında eğrilme görülmektedir. Yapının dört sütunla biçimlenen baldaken tarzındaki minaresine giriş bölümünden çıkılan merdivenlerle ulaşılmaktadır. Minare yapının kuzeydoğu köşesindedir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987-3445