­ ORTA HAMAM | Kültür Portalı

Orta Hamam - Bolu

Mah. Köy - Mevkii Büyükcami Mahallesi
Adres Büyükcami Mahallesi BOLU
Yaptıran Çelebi Beyazıt
Yapan Ömer İbni İbrahim
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Merkez İlçe, Büyükcami Mahallesi, 6 pafta, 84 ada, 1 parselde bulunmaktadır. Orta Hamam, soğukluk kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre H. 791 (M. 1388) yılında Çelebi Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Ömer İbni İbrahim’dir. H. 1326 (M. 1908) yılında onarım görmüştür. Moloz taştan inşa edilen hamam, çifte hamam niteliğinde olup, kadınlar ve erkekler kısmı ayrıdır. Yol seviyesinden 3 basamak merdivenle inilen yuvarlak kemerli bir kapının açıldığı erkekler kısmının kare planlı soyunmalığı kubbe ile örtülmüştür. Batı kenarda bulunan soğukluğa, kademeli mukarnaslarla daralan büyük bir niş teşkil eden kapıdan girilmektedir. İçte, sivri kemerli bir kapıdan koridora, koridorun güney duvarındaki kapı ile de soğukluğa geçilmektedir. Soğukluğun bitiminde yer alan kare planlı sıcaklık batı ve kuzey kenarlarındaki iki büyük Bursa kemerli niş ile genişletilmiştir. Doğu kenarında ve güneybatı köşede halvet hücreleri bulunmaktadır. Yakın tarihte onarım gören hamamın çatı ve kubbe kiremitleri tamamen yenilenmiştir
Ayrıntılı Tanımı -