­ ÖRENŞEHİR ERKEN ORTAÇAĞ YAPISI | Kültür Portalı

ÖRENŞEHİR ERKEN ORTAÇAĞ YAPISI - Osmaniye

Adı ÖRENŞEHİR ERKEN ORTAÇAĞ YAPISI
Adres Yaveriye
Vakfiye
Genel Tanım : D-400 karayolunun ve Alahanlı’nın 1km kadar kuzeyindedir. Araziye baklava dilimi şeklinde kuzey-güney doğrultusunda ve kareye yakın şekli olan mekân aşağı yukarı 250*250m boyutlarındadır. Alan, diğer tarlalardan 1,20m yükseklikte olup 1m genişliğinde moloz taş ve horasan harcı örgülü duvarlarla çevrilidir. Kuzeydoğu burcu2m kadar kısmı sağlamdır. Alanda çoğunluğu sırlı boyalı seramik ve az sayıda sırsız pişmiş toprak çömlek, kırığı toplanmıştır. Yapılan ön incelemede bunlarsan bir kısmının 12 ve 13 yüzyıla tarihli yerel yapım ve Aziz Simeon üretimi yeşil sırlı ve Sgrafitto tekniğinde Bizans seramikleri olduğu, diğer kısmının erken İslam ve İslami seramikler olarak sırsız ve yeşil sırlı sarı boyalı vb. gibi ayırt edici özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Yapı şu ana değin yapılan çalışmalarda bir erken İslam (Emevi) kale-saray plan tipi göstermekte ve seramik buluntularda bu değerlendirmeyi desteklemektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : D-400 karayolunun ve Alahanlı’nın 1km kadar kuzeyindedir. Araziye baklava dilimi şeklinde kuzey-güney doğrultusunda ve kareye yakın şekli olan mekân aşağı yukarı 250*250m boyutlarındadır. Alan, diğer tarlalardan 1,20m yükseklikte olup 1m genişliğinde moloz taş ve horasan harcı örgülü duvarlarla çevrilidir. Kuzeydoğu burcu2m kadar kısmı sağlamdır. Alanda çoğunluğu sırlı boyalı seramik ve az sayıda sırsız pişmiş toprak çömlek, kırığı toplanmıştır. Yapılan ön incelemede bunlarsan bir kısmının 12 ve 13 yüzyıla tarihli yerel yapım ve Aziz Simeon üretimi yeşil sırlı ve Sgrafitto tekniğinde Bizans seramikleri olduğu, diğer kısmının erken İslam ve İslami seramikler olarak sırsız ve yeşil sırlı sarı boyalı vb. gibi ayırt edici özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Yapı şu ana değin yapılan çalışmalarda bir erken İslam (Emevi) kale-saray plan tipi göstermekte ve seramik buluntularda bu değerlendirmeyi desteklemektedir.