­ NİLÜFER HATUN İMARETİ | Kültür Portalı

Nilüfer Hatun İmareti - Bursa

Harita No 30L IIIc
Mah. Köy - Mevkii Kılıçaslan Caddesi
Adres Kılıçaslan Caddesi Müze Sokak İznik/ Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İznik Müze Müdürlüğü
Vakfiye Var
Genel Tanım İznik’te Nilüfer Hatun anısına, oğlu I. Murat (1362-1389) tarafından yaptırılan imaret ve zaviye. Günümüzde İznik Müzesi olarak işlev görmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik’te Nilüfer Hatun anısına, oğlu I. Murat (1362-1389) tarafından yaptırılan imaret ve zaviye. Günümüzde İznik Müzesi olarak işlev görmektedir. Doğu cephesindeki kapısı üzerinde yer alan 0.48 x 1.51 metrelik mermer yazıt vardır. Yapı, doğu-batı doğrultusunda birbirini izleyen giriş ve ibadet mekanları ile, kuzey ve güneyde giriş mekanına bitişik durumda iki yan kanat ve doğudaki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kare planlı giriş mekanı, üçgen kuşakla geçilen kubbeyle örtülüdür; kubbe ortasında aydınlık feneri tepe penceresi vardır. Kuzey-güney doğrultusundaki dikdörtgen yan kanatlar,aynalı kemerlerle kareye dönüştürülmüştür. Üzerleri kırık üçgen geçişli kubbeyle örtülüdür. Dikdörtgen planlı son cemaat yeri, iki yan kanatların yarı genişliklerine değin açık bırakılmıştır. Yapı bütünüyle kesme taş ve tuğla örme tekniğinin çeşitli kullanımlarıyla ve büyük bir özenle inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım İmaret
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 1972,1990 ve 06.10.2011/52

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1728    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi