­ NARLIDERE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

NARLIDERE KÖPRÜSÜ - Bitlis

Adı NARLIDERE KÖPRÜSÜ
Envanter No D209
Mah. Köy - Mevkii Narlıdere Köyü
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis-Diyarbakır karayolunun 32km güneyinde doğu-batı istikametinde uzanmaktadır. Kitabesi bulunmayan köprünün mimari özellikleri ve törenin tarihi durumu göz önünde bulundurularak Selçuklu döneminde inşa edildiği, Osmanlı döneminde ise (xvı.yy sonları ya da xvıı.yy.içinde)onarıldığı tahmin edilmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı tek gözlü sivri kemerli köprünün tabiliye uzunluğu 60.40 m. köprü yüksekliği 15.12m. Kemer açıklığı ise 19.80m.dir.köprünün döşemesini her iki yanda korkuluklar sınırlamaktadır. Köprü açılığını oluşturan kemer iki kademelidir. İç kemeri dıştan hafifletme kemeri kuşatır. menba sol tempan duvarı içinde yerleştirilmiş 6.80x7.65m.ölçülerinde üzeri beşik tonozla örtülü bir hücre bulunmaktadır. Ana kemerin her iki yanına ve su seviyesinden 8.14m.yükseklikte,3.85m,genişlikte simetrik olarak yerleştirilmiş hafifletme iki kemer gözü yer alır. Köprünün tempan duvarı kemer, silme ve korkuluklarında kesme taş, tempan duvarının yan bölümlerinde sıralı moloz taş, döşeme kaplamasında ise sal taşı kullanılmıştır. Yapıda bağlayıcı malzeme olarak kireç harcı kullanılmıştır.köprü genel ölçüleri ,mimari formu, inşa tarzı ve diğer mimari özellikleri ile Van gölü havzasındaki en büyük ve en anıtsal yapı özelliğini göstermektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü