­ NAKKER (NAKKAŞ) ALİ MESCİDİ (HARABESİ) | Kültür Portalı

Nakker (Nakkaş) Ali Mescidi (Harabesi) - Bursa

Harita No 27NIIb
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Satı Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Nakkaş Ali
Vakfiye -
Genel Tanım Ayakta kalan duvar izlerine göre mescidin iç ölçüleri; 5,54 x 6,63 metredir. Kuzey yönünde yer alan son cemaat yerinin 4,20 x 8,99 metre boyutlarında ve 0,65 metre kalınlığında moloz taş örgülü duvar kalıntıları görülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmangazi Mahallesi, Satı Sokak’tadır. Sultan II. Murat döneminde Nakkaş Ali tarafından yaptırılmıştır. 1854 yılında meydana gelen depremde tamamen yıkılmış, daha sonra basit biçimde yapılmıştır. Bugün beden duvarları ve çalılar içinde haziresinden başka hiçbir şeyi kalmamıştır. Ayakta kalan duvar izlerine göre mescidin iç ölçüleri; 5,54 x 6,63 metredir. Kuzey yönünde yer alan son cemaat yerinin 4,20 x 8,99 metre boyutlarında ve 0,65 metre kalınlığında moloz taş örgülü duvar kalıntıları görülmektedir. Günümüze kadar gelen duvarlar pencere düzeyine kadar kısmen sağlam kalmış, üst kısmı yıkılmıştır. 1,02 metre genişliğinde, yarım daire kesitli mihrap nişinin izleri belirgin halde günümüze kadar gelmiştir. Son cemaat yerinin doğu duvarı tamamen yıkılmış, batı duvarı ayakta kalmıştır. Üstü açık olan mescit ve haziresi, bakımsızlık nedeni ile bir harabe halindedir.
Orjinal Kullanım Mescit
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1991/1730 ve 28.11.2007/3098
Yayın Dizini TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESRLER 1.2.3- DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1932    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi