­ MURADİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Muradiye Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi Sedat Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran II. Murat
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Muradiye Külliyesine ait medrese Sultan II. Murad tarafından XV. yy. ikinci yarısında yaptırılmıştır. Plan itibarıyla Bursa'daki Yıldırım ve İznik’teki Süleyman Paşa Medreselerini anımsatan yapı, tuğla işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Taş ve tuğla ile inşa edilen yapıya kuzey duvarındaki sivri kemerli açıklıktan girilir. Kalkan duvarlı girişin sağ ve solunda üçer adet sivri kemer alınlıklı, pencere yer almaktadır. Giriş eyvanı sekizgen kasnağa oturan kubbe ile örtülüdür. Köşelerde yedi sıra stalaktit mevcuttur. Giriş hacmini takiben ortasında sekiz köşeli havuzu bulunur. 16,80 x 16,80 metre ölçüsündeki iç avluya geçilir. Ana eyvanın bulunduğu kısım haricinde, avlunun üç tarafı revakla çevrilidir. Yan revaklar kubbe ile, girişin yanındakiler çapraz tonozla örtülüdür. Revak ayaklarından, giriş eyvanının yanındaki iki ayak, antik başlıklı ve mermerden, diğerleri ise tamamen tuğladan yapılmıştır. Revakların ardında ondört oda bulunur. Her odada bir ocak, dışarıya bakan bir pencere, köşedekilerde ise iki pencere bulunur. Duvarları 2,60 metre yüksekliğinde, pervazları çiçekli, altı köşe firuze ve üç köşe lacivertten oluşan çinilerle kaplıdır. Avluya sivri bir kemerle açılan eyvanın cephesi altı köşe siyah, beyaz taşların etrafı beyaz harç ve ince tuğla ile çevrilerek bezenmiş şeritle süslenmiştir. Muradiye Medresesi 1951 yılındaki tamirattan bu yana Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet vermektedir.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3347    Eklenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe