­ MOR YAKUP MANASTIRI VE KAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

Mor Yakup Manastırı ve Kaya Yerleşimi - Mardin

Envanter No .
Harita No .
Adres Mor Yakup Manastırı ve Kaya Yerleşimi Deyr-ül Zafaran'ın kuzeyindeki dağda yer almaktadır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Deyr'ül Zafaran Manastırı VAKFI
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+ 2 katlıdır. Mardin Merkez'e 5 km. uzaklıkta bulunan Deyr-ül Zaferan Kilisesi'nin kuzeyindeki yüksek kayalık tepenin güneye bakan yüzünde yer almaktadır. Ana kayadan yararlanılarak inşa edilmiştir.
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapıda doğal nedenlerden dolayı tahribatlar başlamıştır. Yapıya ait duvarlarda yıkılmalar ve ana kayada çatlaklar görülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Kaya kütlesinin doğu ucunda Mor Yakup Kilisesi bulunmaktadır. Yapının alt kat duvarları kayaya oyularak yapılmıştır. Ana kayanın batı ucunda ise ayrı bir yapı bulunmaktadır. Bu yapının orjinalinde rahip odaları olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Kilise yamaca kurulduğu için alan kuzeye doğru teraslanmıştır. İki yapı arasında kayalara oyulmuş mekanlar ve çok sayıda sarnıç yer almaktadır. Ana kayaya oyulan yollar ve kayalığın güneyinde merdivenler bulunmaktadır. Kayalığın üstünde ise diğer yaşam mekanları yer almaktadır. Kayalığın üstünde kaya oyularak oluşturulmuş mezarlar göze çarpmaktadır. Yapıların güney cephesi yıkılmış vaziyettedir. Kayalıkta da derin çatlaklıklar ve ayrışmalar görülmektedir. Yapının alt katında hayvan yemlikleri bulunmaktadır.