­ MOR MİHAİL KİLİSESİ (BURÇ MANASTIRI) | Kültür Portalı

Mor Mihail Kilisesi (Burç Manastırı) - Mardin

Adı Mor Mihail Kilisesi (Burç Manastırı)
Envanter No .
Adres Yeni yolun güneyinde
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Süryani Kadim Kilisesi Vakfı
Vakfiye
Genel Tanım Yapının kuzey cephesi zemin+1 katlıdır. Üst kat düzgün kesme taş örgülüdür ve sonradan yapılmıştır. Diğer bölümler tek katlı olarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda restorasyon görmüş yapı bakımlıdır.
Ayrıntılı Tanımı Kuzeye bakan taçlandırılmış yuvarlak kemerli kapıdan yapının bahçesine girilmekte batıya bakan sivri kemerli kapıdan ise kilisenin avlusuna geçilmektedir. Avlunun kuzeyinde güneyinde ve doğusunda mekanlar konumlanmıştır. Avlunun batı duvarında çeşitli ebatlarda süslü ve yazıtlı mezar nişleri bulunmaktadır. Avlunun güneydoğu köşesinde kilise yapısı yer almaktadır. Kilise kapısının önünde köşe eyvanı bulunmaktadır. Kilise girişinin karşısında içinde üç mezar bulunan bir mekan yer alır. Bu mezarlar Mor Mihael Mor Mihael'in kızkardeşi ve Mor Mihael'in öğretmenine ait mezarlardır. Kilise üç nefli üç apsisli ve üç bölümlü olarak yapılmıştır ve nefler kare ayaklar üzerine oturan sivri kemerli bir yapıya sahiptir. Kilise mekanının batıdaki üçüncü bölümünde bir ara kat yapılmıştır. Bu bölüm çapraz tonoz örtülüdür. Kilisenin kuzey kısmının üzerine kare ayaklar üzerine oturtulmuş çan kulesi yer almaktadır. Avlunun doğu cephesinde üç dilimli sivri kemerli bir kapıdan eskiden kilise olarak kullanılmış iki nefli üç apsisli çapraz tonoz örtülü bir mekana geçilmektedir. Mekan restorasyon geçirmiştir.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise