­ MİMAR SİNAN CAMİSİ | Kültür Portalı

Mimar Sinan Camisi - Isparta

Harita No 29 L- II a
Mah. Köy - Mevkii Kutlubey Mahallesi
Adres Kutlubey Mahallesi Isparta
Genel Tanım Kare planlı, tek kubbeli, kübik bir camidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Üzüm Pazarı civarında, Isparta’nın en eski camileri arasında yer alan Cami, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından 1561 yılında Mimar Sinan stilinde yaptırılmıştır. Kare planlı ve tek kubbeli olan cami, kuzeyde beş kubbeli bir son cemaat yeri ile kuzeybatı köşesinde bir minareye sahiptir. İnşa kitabesi bulunmamakla beraber H.973/M.1565 tarihli bir vakfiyesi vardır. Ayrıca Tezkiret-ül Bünyan, Tezkerat-ül Ebniye, Tuhfet-ül Mimarin’de adı bulunması nedeniyle Mimar Sinan eserleri içinde yer almaktadır. Düzgün kesme taşla inşa edilen yapının doğu ve batı cephelerinde altta ve üstte ikişer, güney cephesinde ise altta iki, üstte üç pencere açıklığı bulunmaktadır. Alt pencereler düz atkılı taş söveli dikdörtgen karakterde olup, sivri kemerli alınlığa sahiptir. Üst pencereler yine sivri kemerli açıklıklar şeklindedir. Caminin kuzey cephesinde, ortadaki çapraz tonozla, iki yandakiler pandantiflerle geçilen sekizgen kasnağa sahip kubbelerle örtülü beş gözlü son cemaat yeri bulunmaktadır. Örtü sistemi cephelerde altı sütuna oturan sivri kemerlerle destelenmiştir. Sütun başlıklarından iki yandakilerde Türk üçgeni, diğer dördünde mukarnas süsleme görülür. Kemer gözleri bugün camekanlarla örtülüdür. Son cemaat yerine açılan caminin kuzey cephesinde harime giriş kapısı ve pencereler yer alır. Giriş açıklığının batı yanındaki pencere ile batı uçtaki minare girişi arasında görülen mihrabiye mukarnas kavsaralıdır. Harim, pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülü olup, cephelerde on beş, kubbe eteğinde sekiz olmak üzere toplam yirmiüç pencere ile aydınlanmaktadır. Üst bölümde yer alan pencere içliklerinden mihrap üstündekilerin tamamı, diğer cephedekilerin kenarları vitraylıdır. Mihrap nişi çok kenarlı olup yedi sıra mukarnas kavsaralıdır. Köşeliklerde birer madalyon görülür. Harim içinin kuzey yanında bulunan kadınlar mahfeline çıkış ahşap merdivenle sağlanmıştır. Minberi sadedir. Caminin kuzey batı köşesinde bulunan minareye son cemaat yerine açılan basık kemerli kapıdan girilir. Kare planlı kaideden gövdeye, köşeleri pahlı pabuç kısmıyla geçilir. Gövdenin üst bölümünde kare çinilerle sınırlandırılan bilezikten sonra gelen şerefenin altı mukarnaslı, korkuluğu ise geometrik süslemelidir. Petek külahla son bulur.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita