­ MEZİT BEY (ÇUKUR) HAMAMI | Kültür Portalı

MEZİT BEY (ÇUKUR) HAMAMI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Alipaşa
Adres Kıyık Caddesi
Pafta 50L-1b
Yaptıran Mezit Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taş ve tuğladan, kubbeli ve tonozlu bir hamamdır. Selimiye Camii’nin batısında yer alır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne hamamları içerisinde en sade olanıdır. Kareye yakın dikdörtgen plandaki soyunmalık bölümü ahşap tavanlı ve sadedir. Soğukluk, tonozlar üzerine oturan kubbe ile örtülmüştür. Güney kenarda, dışa doğru çıkıntı yapan tuvaletler yer alır. Kuzey yanda aynı zamanda bir kapı ile de sıcaklığa açılan kubbeli bir bölüm bulunmaktadır. Ortada büyük ve pandantifli bir kubbenin örttüğü sıcaklık, iki yandan basık beşik tonozlu eyvanlarla genişlemekte ve enine dikdörtgen bir plan göstermektedir. Batı kenar ortasında üçgen nişle daha da genişleyen sıcaklık, üçgen niş üzerinden geçilen kubbeli iki halvet hücresi ile son bulur. Türk üçgenleri ile geçilen kubbenin arkasında birer buhar penceresi ile halvete açılan sıcaklık su sarnıcı yer alır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4395    Eklenme Tarihi : 16 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2018 Cuma