­ MECLİS BİNASI | Kültür Portalı

Meclis Binası - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Meclis Binası
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Turhal Meclis Binası, iki katlı kagir bir yapıdır. Bir orta blok ve ona bağlı iki yan kanattan oluşur. Yapıya orta bloğun batı cephesinden dışa taşıntılı bir kapıyla girilir. Binanın içinde orta blok, her iki katta geniş salonlar şeklinde düzenlenmiş, yan kanatlar ise bağımsız daireler biçiminde değerlendirilmiştir. Batı cephede her iki katta simetrik olarak çift kanatlı dörtgen pencereler yer almakta olup, üst kat pencereleri kepenklidir. Bahçeye bakan doğu cephesi ise kapı biçiminde dikdörtgen pencerelere sahiptir. Bu açıklıkların önüne balkonlar konularak cephe hareketlendirilmiştir. Kuzey ve güney cephelerin zemin kat yüzleri kesme taş kaplamaya sahiptir. Bugün binanın içinde antik değere sahip halılar yanında 1930'lu yılların sanat ve yaşam zevkinin örneklerini yansıtan piyano, mermer lavabo ve banyo aksesuarları bulunmaktadır.