­ MASIR MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Masır Mezarlığı - Isparta

Adı Masır Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Hisarardı Köyü/ Masır Mahallesi
Adres Hisarardı Köyü Masır Mahallesi Yalvaç/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Yalvaç İlçesi Hisarardı Köyünün Masır Mahallesindedir. Yalvaç-Hisarardı yolunun bitişiğindedir. Mezarlık alanı içerisinde, geçmişten günümüze çeşitli dönemlere ait pek çok mezarın yer aldığı mezarlar oluşturulmuştur.
Yapılan Onarımlar Herhangi bir onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Mezarlık alanı içerisinde, geçmişten günümüze çeşitli dönemlere ait pek çok mezarın yer aldığı mezarlar oluşturulmuştur. Çok az sayıda da olsa, bazı mezar taşlarının üst tarafı sarıklı ve aynasında eski harflerin bulunduğu düzgün kesme taş ve mermerden yapılmıştır. Bazı mezarların mezar taşları da düzgün kesme taştan uzun dikdörtgen formlu, bazıları ise sivri kemerlidir. Prof. Dr. Nuri KÖSTÜKLÜ tarafından yayına hazırlanan Naci KUM'un Yalvaç Armağanı adlı kitabında mezarlık içinde bulunan 4 adet mezarın Yalvaç'ın Türk İskanına açılması sırasında (12.yy sonları ve 13.yy başları) şehit düşenlere ait mezar taşları olarakta belgelenerek yayımlanmıştır. Tescilli olan ve 188 ada 7 parselde bulunan Hisarardı Köyü Camii'nin güneyindeki mezarlık içerisinde yer alan İhbar Billezi olarak bilinen İbrahim Efendi'ye (Muhammed İbrahim El-Yalvaci) ait mezarın yakınındadır. Mezarlık alanı oldukça bakımsız olup, mezar taşlarının onarılarak özgün haline getirilmesi, mezarlar arasında sınırların belirlenmesi, mezarlık alanı içerisindeki bitkilerin temizlenmesi ve alanın genel peyzajının yapılması gerekmektedir. Mezarlığın Kuzey ve Doğu sınırlarında ihata duvar bulunmakta, ancak batı ve güney sınırlarında herhangi bir duvar yoktur. Korumasızdır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17.04.2013 Tarih 1647 sayılı Karar Ekidir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1794    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı