­ İMARET ÇEŞME (ŞADIRVAN)-BOLVADİN | Kültür Portalı

İMARET ÇEŞME (ŞADIRVAN)-BOLVADİN - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii İmaret Mahallesi
Adres İmaret Mahallesi İmaret caminin kuzeyinde BOLVADİN/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hacı Mahmut
Yapan --
Vakfiye Var
Genel Tanım İmaret Camii kuzeyinde yer alan çeşmenin sekiz ayak ile taşınan daralan iç bükey bölümlerle geçişlemeli basık kubbe örtüsü altındaki şadırvanı, beşi işlemeli, üçü yazıtlı, biri üst yalaklı, onikisi musluk delikli yirmi mermerini, yuvarlak biçimde yan yana dizilmesiyle oluşmuştur. Şadırvanın ortasında sekizgen bir sütuncuk, fıskiye görevini yapmaktadır. Bu sütuncuğun üstünde yirmidört kanallı fıskiye altlığı yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Zaman zaman üst yapı, sıva, badana, boya gibi küçük onarımlar yapılmış, şadırvanın üstü demir bir kafesle kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Birisi, altlık olarak kullanılmış devşirme Bizans sütun başlığı üzerinde olmak üzere sekiz bağdadi ayak yuvarlak kemerlerle birleştirilerek iç bükey yüzeyle belirlenmiş kasnak üzerine bağdadi basık kubbe ile örtülüdür. Şadırvanın yanal yüzlerini oluşturan kesme mermerlerden süslemeli olanların ilkinde, kabartama olarak işlenmiş, ağız kenarları spiral kıvrımlı vazo görülmektedir. Vazo içinden çıkan huni öne taşırılarak üst kısmı küçük bir yalak durumuna getirilmiştir. Bundan sonra kurna delikli düz mermerden sıralaması görülmektedir. İkinci işlemeli mermer dez dikdörtgen, çıkıntılı çerçeve içerisinde kabartma olarak işlenmiş yüksek ayaklı, ağız kenarı dışa dönük çanak içinde bitki motifi, üçüncüsünde benzer işleme, dördüncü ile beşincide ise, lâle biçimi verilmiş yaprak ve dallardan oluşan bitki motifi görülmektedir. Bunların arasındaki üç mermer üzerinde kabartma yazılar yer almaktadır. Hale bakan yüzeydeki yazıtta suya övgü, Camiye bakan yüzeydeki yazıtta Ebced hesabı ile tarih düşülmüştür (Gafriku Mââşallah). Bir öteki yazıtta ise Türkçe ve Farsça yazılar vardır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1980
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1707    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı